Tel: +36-1/206-1884 / E-mail: mupack@mupack.hu

Webshop: +36-30/952-5328

Raktárunk címe: 1117 Budapest, Hunyadi János út 4.

Nyitvatartás: Hétfő-Péntek 8:00-16:00 (Ingyenes 1 óra parkolás)

BLOG

PAPÍR CSOMAGOLÓDOBOZ

Kurucz P.
2024.05.23 14:03
PAPÍR CSOMAGOLÓDOBOZ

Te is csomagolsz? Ha biztosra akarsz menni, akkor használj 100%-ban újrahasznosított papírból készült kartondobozt.

A papír csomagolódoboz sokszínűsége és a csomagolásban betöltött szerepe

 

A mai bejegyzésünkben mindent elárulunk a papír csomagolódobozról, kezdve azzal, hogyan is született meg, miként gyártják, egészen addig, hogy milyen fajtái vannak az alapanyagául szolgáló hullámkartonnak.

 

A papír csomagolódoboz múltja és jelene

 

A papír csomagolódobozok alapanyagául szolgáló hullámlemezes papír megalkotását egy véletlennek köszönhetjük. Robert Gare az 1870-es években egy akkoriban használatos papírszütyő tervezése közben jött rá arra, hogy ha fémvonalzóját harmonikaszerűen belenyomja, akkor az anyag így sokkal strapabíróbb lesz.

 

Erre a későbbiekben rákerült még két sima felületű alátétpapír, és végül megszületett a karton, amelynek manapság virágzik a felhasználása, mivel nagyon sok előnyös tulajdonsága van. Ilyen lehet például a gyors gyártás, de nem feledkezhetünk meg arról sem, hogy környezetkímélő megoldás, hiszen sokszorosan újrahasznosítható.

 

A gyártásáról bővebben

 

Az egész folyamat azzal kezdődik, hogy a papírgöngyöleg egy speciális bordázó berendezésbe kerül, ahol forró gőz és a recés hengerek kialakítják a jellegzetes hullámszerkezetet, vagyis a középső réteget.

 

Majd vízből és enyvből készítenek egy ragasztóréteget, amelynek a segítségével a hullámpapír egyik felére rögzítik a két sima papírréteget. Ezáltal a kartonpapír nemcsak ellenálló lesz, hanem kialakul egy légpárnás réteg is, ami védi a benne tárolt dolgokat.

 

Ezt követi a stancolás, amelynek során a gép körfűrészei levágják a felesleget, hogy megtörténhessen a méretre igazítás, illetve a hajtások kialakítása.

 

Zárásképpen pedig a különböző sablonokkal kivágásra kerülnek az ablakok és fogantyúk is, illetve többlépcsős folyamatban megtörténik a dobozok festése, amelynek keretein belül a mai modern technológiának köszönhetően bármilyen egyedi megoldás megvalósítható.

 

Hullámkarton fajták profil/vastagság szerint

 

A hullámkarton legvastagabb, 4,8-5 mm-es változata itthon ugyan nem túl elterjedt, amelynek a legfőbb oka valószínűleg a költségesebb előállítás, de Amerikában és Japánban például elég népszerű szállítódoboz alapanyag törékeny tárgyakhoz, nem véletlenül. A vastagsága extra nagy ütéselnyelő képességgel ruházza fel.

 

Magyarországon a 3,66 mm vastagságú hullámkarton számít az egyik leggyakoribb választásnak, leginkább azért, mert kiváló a párnázó képessége, ráadásul a felülete is könnyedén nyomtatható. Szuper papír csomagolódoboz készülhet belőle tehát, amin akár a cég logója vagy az elérhetőségei is megjeleníthetőek.

 

De nem mehetünk el szó nélkül a 2,5 és 1,5 mm vastagságú hullámkarton mellett sem. Az előbbit, mivel masszív és remekül rakásolható, az élelmiszeripar előszeretettel használja például a konzervek csomagolásához, míg az utóbbi főleg a kis méretű csomagolódobozok, pizzás- és tortadobozok népszerű alapanyaga.

 

A webáruházunk széles kínálata

 

Mivel a kartondoboz az egyik legalapvetőbb csomagolóanyag, így mi, a Mű-Pack Kft. - Csomagolástechnikánál arra törekedtünk, hogy minél szélesebb választékot állítsunk össze belőle, mind a méretet, mind pedig a rétegeket illetően.

 

A legnépszerűbb választásnak az ötrétegű 30x20x35 papír csomagolódoboz, illetve a 49x39x23,5 centiméteres, 3 rétegű opció bizonyult eddig a vásárlóink körében.

 

Sőt, még a környezettudatosságot fontosnak tartó vállalkozóknak is igyekeztünk kedvezni, méghozzá az újrahasznosított kartonból készült dobozainkkal.

 

Ha ennek ellenére mégsem találnád azt, ami a vállalkozásod számára ideális lenne, akkor kérd nyugodtan a kollégáink segítségét, illetve ajánlatát a feltüntetett elérhetőségek egyikén!