Tel: +36-1/206-1884 / E-mail: mupack@mupack.hu

Webshop: +36-30/952-5328

Raktárunk címe: 1117 Budapest, Hunyadi János út 4.

Nyitvatartás: Hétfő-Péntek 8:00-16:00 (Ingyenes 1 óra parkolás)

BLOG

MILYEN RAGSZALAGOT HASZNÁLJAK?

Kurucz P.
2024.02.08 12:56
MILYEN RAGSZALAGOT HASZNÁLJAK?

Segítünk a választásban, hogy a megfelelő ragszalagot használd csomagoláshoz. Olvasd el cikkünket!

A csomagolószalagok mustrája

 

Bármilyen egyszerűnek is tűnik a csomagolószalagok funkciója, sokkal nagyobb szerepük van, mint ahogy azt elsőre gondolnád. Abban az esetben ugyanis, ha rosszul választod meg őket, az nem csak nehezebbé, hanem költségesebbé is teheti a csomagküldési folyamatot. Ráadásul még a vásárlói élményt is ronthatja, ezáltal pedig jelentős hatással lehet az egész vállalkozásra. 

 

A következőkben egyesével megvizsgáljuk a csomagolószalagok különféle típusait, és megnézzük, hogy mely előnyökkel és hátrányokkal járhat a választásuk.

 

A csomagolószalagok típusai

 

Kezdjük először is a biorientált polipropilén, vagy röviden BOPP csomagolószalagokkal! Ezeknek az előnyei közé sorolható a kiváló szakítószilárdság, a jó rugalmasság, a rendkívüli tartósság, és nem utolsó sorban a kedvező ár. A hátrányuk viszont, hogy a használatukkal nagy mennyiségű hulladék termelődik.

 

Aztán folytassuk a sort a rendkívül erős polivinil-kloridból készült PVC csomagolószalagokkal, amelyek a nagyobb súlyú csomagoknál jöhetnek számításba! A vásárlóink egyik nagy kedvence a színátmenetes, 48 mm széles ragszalag.

 

A népszerűségük azonban nem csupán a strapabíróságuknak köszönhető, hanem az is mellettük szól, hogy jól nyújthatók, sőt a vegyszereknek és az időjárásnak is ellenállnak. Egyetlen negatívumként talán az róható fel, hogy készítésükhöz nagyon sok energiát használnak fel, és nehéz őket újrahasznosítani.

 

De nem mehetünk el szó nélkül a papír csomagolószalagok mellett sem, amelyek ugyan kevésbé képesek ellenállni az extrém hőmérséklettel és nedvességgel szemben, de a cégek mégis előszeretettel választják őket, mivel az utóbbi évtizedekben a környezettudatosság a gazdaság szinte minden területén előtérbe került, köztük a csomagolástechnikai megoldásokban is.

 

Ha bővebben is érdekel ez a téma, akkor javasoljuk, hogy olvasd el a környezetbarát csomagolóanyagokról szóló bejegyzésünket.

 

A szálerősített csomagolószalagok sem maradhatnak ki a felsorolásból

 

Bár a szálerősített csomagolószalagok jellemzően drágábbak a többi típusnál, de ezt a hátrányt jelentősen kompenzálja az, hogy bármilyen csomagolási feladatot képesek ellátni. Üvegszálból vagy poliészterből készült szálakkal vannak ugyanis megerősítve, amelynek köszönhetően különösen ellenállóak.

 

Az sem mindegy azonban, milyen ragasztót használunk a csomagolószalagokhoz, hiszen ez is befolyásolja, hogyan és miként fogjuk őket felhasználni. Nézzük, milyen ragasztók léteznek!

 

A csomagolószalagok ragasztói

 

Bár az akril alapú ragasztószalagok nem mindig biztosítanak azonnali tapadást, ami megnehezítheti a kézi alkalmazást, ennek ellenére mégis a legelterjedtebb ragszalagok közé tartoznak. Mindez pedig leginkább annak köszönhető, hogy hosszan tartó tapadás és az UV-sugárzásnak, illetve az időjárás viszontagságainak való erős ellenálló képesség jellemzi őket.

 

De rajtuk kívül az oldószer alapú ragasztóval ellátott szalagok is igazán nagy népszerűségnek örvendenek, még annak ellenére is, hogy a szaguk gyakran elég erős, ami kellemetlen hatást kelthet a felhasználás közben. Mindez azonban eltörpül a gyors és erős tapadási képességük mellett, ami mind a kézi, mind a gépi felhasználás esetén megkönnyíti a munkát.

 

Végül, de nem utolsósorban ott vannak még a hotmelt ragasztóval ellátott csomagolószalagok is, amelyek amellett, hogy azonnali és rendkívül erős tapadást biztosítanak, jóval kevésbé hajlamosak a színezet elvesztésére, mint más típusok. Azt viszont fontos megemlíteni, hogy ehhez a ragasztási módhoz magasabb hőmérséklet szükséges, amit a kézi használat során nem mindig egyszerű elérni.

 

Ha bármilyen kérdésed felmerülne, tedd fel nekünk elérhetőségeinken!