Tel: +36-1/206-1884 / E-mail: mupack@mupack.hu

Webshop: +36-30/952-5328

Raktárunk címe: 1117 Budapest, Hunyadi János út 4.

Nyitvatartás: Hétfő-Péntek 8:00-16:00 (Ingyenes 1 óra parkolás)

BLOG

STRETCHFÓLIA VAGY ZSUGORFÓLIA?

Kurucz P.
2022.06.21 10:23
STRETCHFÓLIA VAGY ZSUGORFÓLIA?

Sokan használják a stretchfólia és zsugorfólia kifejezéseket szinonímaként, pedig meglehetősen nagy a különbség.

„Végülis, ha mindkettő műanyagból készült – mennyiben különbözhetnek egymástól?”

Az alábbiakban összeszedtünk pár lényegi különbséget a stretchfólia és a zsugorfólia vonatkozásában:

Mi is az a stretchfólia?

A stretchfólia vékony, nyújtható, általában polietilénből készült műanyag fólia, amelyet leginkább a raklapon lévő áruk rögzítésére és azok szállítása során történő stabilizálására, védelmére használnak. Amikor a stretchfóliát a raklap köré tekerjük, a fólia megfeszül, ami lehetővé teszi, hogy akár 300%-kal is megnyúljon. A feszítés által generált összehúzó erőnek hála, egy stabil, megfelelően rögzített raklapot kapunk, ami már alkalmas a szállításra.

A stretchfólia típusai:

A stretchfóliának két fő típusa létezik: a kézi stretchfólia és a gépi stretchfólia.

Kézi stretchfólia

A kézi stretchfóliát kifejezetten kézi felhordásra tervezték, ezért általában kisebb mennyiségű csomagolási feladatok elvégzése során használják, de természetesen nem kizárt a raklapos áruk csomagolásánál történő alkalmazása sem.

kezifolia

Gépi stretchfólia

A gépi stretchfólia olyan fólia, amelyet kifejezetten raklapcsomagoló géppel való felhordásra terveztek, és jellemzően nagyobb mennyiségű csomagolási műveleteknél használják. A gépi stretchfólia néhány gyakori típusa:

  • Fújt stretchfólia – fúvott extrudálási eljárással készül. Ebben a folyamatban a felforrósított gyantát buborékokba fújják. A buborékot ezután lapokká alakítják, amelyeket hengerelnek, és egy magcsőre helyeznek.
  • Öntött stretchfólia – öntött extrudálási eljárással készül. Ebben az eljárásban a felmelegített gyantát egy hűtött hengersoron keresztül vezetik át, amely azután további eljárásoknak köszönhetően megszilárdítja a fóliát

raklapfoliazo

Mi az a zsugorfólia?

A zsugorfólia ezzel szemben egy műanyag fólia, amelyet általában magának a terméknek a csomagolására használnak (például játékok, DVD-k, friss termékek, fagyasztott élelmiszerek stb.), nem pedig áruk csomagolására. Hő alkalmazásakor a műanyag összezsugorodik, hogy illeszkedjen a csomagoláshoz, így szoros, védőfóliát hoz létre.

A zsugorfóliák típusai

A zsugorfóliák vonatkozásában két általános típust különböztetünk meg:

  1. Poliolefin – gyakorlatilag szagmentes, kiváló tisztaságú anyag, ennek köszönhetően teljesen átlátszó. Vékonyabb anyaga miatt különösen jó megoldás nagy mennyiségű fóliafelhasználás esetén.
  2. Polietilén – alacsonyabb átláthatóság jellemzi, de vastagabb anyaga miatt tartósabb. A polietilén a hideg levegővel kölcsönhatásába lépve megfeszül a csomagolási folyamat utolsó szakaszában, ezáltal kiváló védelmet biztosítva a szállított termékek számára.
  3. PVCvíztiszta, teljesen áttetsző, magas fényű csomagolóanyag, amelyet zsugorítással, vagy akár zsugorítás nélkül is alkalmazhatunk termékcsomagolásra.

zsugorfolia

Milyen típusú eszközöket használnak a gépi stretchfólia felhordásához?

Forgótányéros raklapfóliázó gép (rámpával)

A forgótányéros raklapfóliázó gépek motoros, forgó platformmal készülnek és jó megoldást jelentenek az alacsony és közepes méretű termékek csomagolása esetén (20-40 rakat/óra). Ezeket a gépeket teljesen automatikus vagy félautomata módban is lehet használni.

SIAT OneWrap Raklapfóliázó gép

Patkó alakú, forgótányéros raklapfóliázó gép

Lényegben ugyanolyan paraméterekkel rendelkezik, mint a rámpával felszerelt raklapfóliázó gép annyi különbséggel, hogy itt kényelmi szempontból patkó alakú a forgótányér, ami megkönnyíti a raklapos áruk felhelyezését a forgótányérra.

Körpályás, vízszintes raklapfóliázó gép

A körpályás vízszintes fóliázógépek függőleges forgógyűrűt használnak, így a hosszabb, szélesebb termékek csomagolását nagyban megkönnyítik. Például fűrészáru, ajtók, ablakok, csövek és textíliák becsomagolására.

Neleo körpályás csomagológépek

Robot raklapfólázó gép

Kis helyigényű, fix csomagolási pontot nem igénylő, a raktár bármelyik pontján bevethető csomagolási feladatokra alkalmas stretchfóiázó gép.

SIAT BeeWrap Robotfóliázó gép

Milyen típusú eszközöket használnak a zsugorfólia felhordásához?

Egylépéses rendszerek:

A hegesztés és zsugorítás is egy művelettel, ugyanabban a kamrában történik. Maximum teljesítmény percenként 6-8 csomag.

Kétlépéses rendszerek:

Hegesztés és zsugorítás egymást követő művelettel történik. Maximum teljesítmény 18-20 csomag illetve termék

Automata rendszerek:

Nagyüzemi termékcsomagolásban alkalmazzák. Speciális igényre előállított rendszerek az egyedi csomagolási igények szerint.

Zsugorpisztoly:

Biztonságos és megbízható megoldás a termékek, vagy raklapok kézi zsugorfóliázásához.

 

Mik a Stretchfólia előnyei?

Csökkentett szállítási károk – A szállított áruk sok nem várt eseménynek lehetnek kitéve, amelyek károsíthatják őket. A stretchfólia célja, hogy csökkentse ezeket a veszélyeket, mivel a rakományokat szorosan össze tudja tartani a raklapon, így azok nem mozdulnak el szállítás közben.

Védelem – A stretchfólia emellett megvédi az árukat a környezeti behatásoktól, például szennyeződésektől, portól és nedvességtől.

Fenntarthatóság – Legtöbb stretchfólia papírcsévéje újrahasznosítható.

Költséghatékony – összehasonlítva más csomagolási módszerekkel a stretchfólia költséghatékony alternatíva lehet.

Sokoldalú – a stertchfóliák rugalmassága lehetővé teszik a furcsa alakú vagy nehezen egymásra rakható termékek becsomagolását.

 

Milyen előnyei vannak a zsugorfóliának?

Termékvédelem – A zsugorfólia távol tartja a szennyeződéseket, például a port és a nedvességet.

Csomagolás felbontás elleni védelem – A termék bármilyen manipulációja azonnal észrevehető lesz.

Márkaépítés – Sok zsugorfóliára egyedi nyomtatást lehet készíteni úgy, hogy a vállalkozás márkajelzését is tartalmazza.

Meghosszabbítja az eltarthatóságot – A zsugorfólia meghosszabbíthatja a friss termékek eltarthatóságát azáltal, hogy megőrzi és megakadályozza a romlásukat.

 

Melyikre van szükségem?

Az, hogy zsugorfóliára vagy stretchfóliára van szüksége, valójában a csomagolt termékek típusától függ. Ha nem biztos abban, hogy milyen típusú fóliára van szüksége, érdemes felkeresni egy csomagolási szakértőt, aki megvizsgálja a csomagolási műveletet, és segít meghatározni az alkalmazáshoz megfelelő fóliát.

 

Segítségre van szüksége a megfelelő csomagolási megoldás megtalálásához?

Lépjen velünk kapcsolatba az alábbi elérhetőségeinken:

weblapunk: www.mupack.hu; Írjon nekünk: mupack@mupack.hu; Keressen minket telefonon: +36-1/206-1884